تیروئید!
«« بیماری کم کاری تیروئید (هیپو تیروئیدی) Hypotyroidism»»
کم کاری تیروئید (غدد تیروئید کم فعال) زمانی اتفاق میافتد که غده تیروئید میزان هورمون تیروئیدی (بخصوص هورمون T4) ، کمتر از حد طبیعی تولید کند. نتیجه این اتفاق کاهش بسیاری از فعالیتهای بدن است. هورمون T4 عملکردهای اساسی بدن را از قبیل ضربان قلب ، هضم غذا ، رشد فیزیک و ذهنی تنظیم میکند. گرچه کم کاری تیروئید میتواند موقتی باشد، ولی معمولاً یک وضعیت دائمی است. مطالعات نشان میدهند که 10 درصد زنان و 3 درصد مردان کم کاری تیروئید دارند.
❌علل بیماری
🔹سن و چاقی: زنان پس از پنجاه سالگی و مردان پس از 60 سالگی احتمال بیشتری برای ابتلا به این بیماری دارند.
🔹ید رادیواکتیو: کم کاری تیروئیدی به میزان زیادی پس از استفاده از ید رادیواکتیو که برای درمان پرکاری تیروئید به کار میرود، اتفاق میافتد. همچنین رادیوتراپیهایی که برای درمان سرطانهای سر و گردن مورد استفاده قرار میگیرد، نیز میتواند موجب تخریب غده تیروئید و کم کاری آن گردد.
🔹جراحی تیروئید: برداشتن غده تیروئید به علت سرطان و یا اختلالات دیگر ، عفونتهای ناشی از ویروسها و باکتریها نیز میتوانند منجر به اختلال کار غده تیروئید و کم کاری آن شوند.
🔹داروها: استفاده از داروهایی همچون لیتیوم( داروی درمان افسردگیهای دو قطبی) ، نیتروپروساید (داروی درمان فشار خون) ، دوز بالای ید و آمیودارون نیز میتوانند کم کاری تیروئید را ایجاد کنند. اگر بیمارانی که چنین داروهایی مصرف میکنند به طور منظم توسط پزشک معالج کنترل شوند، امکان ایجاد بروز چنین اثراتی جانبی از دارو نادر خواهد بود.
🔹کمبود ید: تغذیه نامناسب هم میتواند یکی از علل کم کاری تیروئید باشد. کمبود ید در مواد غذایی مورد مصرف افراد موجب میشود که T4 کمتری ساخته شود. مصرف نمک یددار و دیگر مواد غذایی حاوی ید ، کمبود ید در بدن را جبران میکند.
🔹هیپوتیروئیدی خود ایمنی: دستگاه ایمنی بدن میتواند واکنشی در غده تیروئید ایجاد کند که باعث کم کاری تیروئید میشود و اکثر اوقات باعث گواتر میگردد (بزرگی تیروئید). دیگر بیماریهای خود ایمنی ممکن است همراه با این اختلال بوده و سایر اعضای خانواده نیز دچار این حالت باشند.
🔹شروع خودبخودی: ممکن است بدون علت واضحی تولید هورمون تیروئید کاهش پیدا کند.
✳️شخص مبتلا میتواند یکی از علائم زیر یا بیشتر را داشته باشد:
خستگی فراگیر ، خواب آلودگی،مشکلات در حافظه و تمرکز ، پوست و ناخن و موی خشک و شکننده ، صورت پف آلود و ورم پلکها ، کاهش ضربان قلب ، از دست دادن شنوائی ، افزایش وزن ، افسردگی ، بزرگ شدن غده تیروئید یا گواتر ، ضعف و درد عضلانی ، بیحس شدن دستها ، حساسیت زیاد به سرما ، یبوست ، اختلالات قاعدگی ، افزایش فراوانی سقط و افزایش حساسیت به داروها.
«تشخیص کم کاری تیروئید»
از آن جا که کم کاری تیروئید در زنان مسن تر شیوع بیشتری دارد برخی پزشکان توصیه می کنند که در طی معاینات جسمی سالانه، غربالگری زنان مسن تر به منظور تشخیص اختلالات تیروئیدی نیز انجام گردد.
همچنین توصیه می شود زنان باردار و یا زنانی که تصور می کنند باردار شده اند به منظور تشخیص کم کاری تیروئید آزمایش دهند. به طور کلی اگر احساس می کنید که خستگی و کسالت تان افزایش یافته و یا پوست خشک، یبوست و صدای خشن دارید و یا در گذشته سابقه مشکلات تیروئیدی یا گواتر را داشته اید، ممکن است پزشک معالج تان برای تشخیص کم کاری تیروئید آزمایش تجویز نماید.
☢شخیص کم کاری تیروئید بر پایه نتایج تست های خونی که سطح هورمون های TSH و نیز سطح هورمون تیروئیدی تیروکسین را ارزیابی می نماید انجام می گردد.
♻️درمان:
شخیص کم کاری تیروئید بر پایه نتایج تست های خونی که سطح هورمون های TSH و نیز سطح هورمون تیروئیدی تیروکسین را ارزیابی می نماید انجام می گردد.
⛔️بدون تجویز پزشک دارو مصرف نکنید.